Wie afgaat op de media en de politiek, zal al snel denken dat de Koran een haatzaaiend schotschrift is!
Geregeld horen we dat het antisemitisch is, of tot het doden van ongelovigen oproept. Voor de gelovigen, zo heet het verder, is de Koran een wetboek vol strenge straffen, dat opdraagt om dieven de hand af te hakken, afvalligen te doden, onwillige echtgenotes te mishandelen, overspelige stellen te stenigen en homoseksuelen van torens te gooien. Maar wat staat er nu werkelijk in de Koran?
De Koran voor beginners wil de lezer een eerste inleiding geven op een veelbesproken maar weinig gelezen tekst. Het beschrijft hoe de huidige Korantekst tot stand is gekomen, wat de belangrijkste discussies onder moslimgeleerden zijn over de juiste lezing ervan, en hoe de Koran in de loop der tijden door gelovigen is gebruikt.
Daarbij worden ook gevoelige kwesties zoals de (on)gelijkheid van man en vrouw, (homo)seksualiteit en het gebruik van geweld tegen andersdenkenden of ongelovigen niet uit de weg gegaan. Zo biedt het een nuchtere kijk op een belangwekkende heilige tekst, en een helder inzicht in de zin en onzin van een langlopende discussie.
De auteurs zijn beiden als islamkenners verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Op een bondige, maar zeer toegankelijke wijze maken zij de lezers vertrouwd met het fenomeen ‘Koran’. Er wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de Koran. Bijzonder helder is de verhouding en de wederzijdse beinvloeding tussen de joodse, christelijke en heidense groepen met de aanhangers van Mohammed in de begintijd van de islam uitgelegd. Uitermate boeiend is de verhouding tussen de Bijbel en de Koran: waarbij bijvoorbeeld Jezus in de Koran een uitzonderlijke profeet is, maar zeker niet de bijbelse zoon van God.
Het boek gaat de actuele, zeer gevoelige discussies over de Koran, over mannen en vrouwen, en over (homo)seksualiteit niet uit de weg. Een prettig leesbaar en eerlijk boek, waarin een gecompliceerd onderwerp op een (ook voor jongeren) heldere en boeiende wijze wordt uitgelegd. Achterin een beredeneerde literatuuropgave, een verklarende woordenlijst en registers op persoonsnamen en Koranpassages. Paperbackuitgave; kleine druk.
Robbert Woltering is docent aan de vakgroep Arabische en islamitische studiën van de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in Leiden op een onderzoek naar hedendaagse Arabische beeldvorming over ‘het Westen’. Michiel Leezenberg is verbonden aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft geregeld voor NRC Handelsblad en publiceerde onder meer het bekroonde Islamitische filosofie. Een geschiedenis (herziene editie 2008).
Boekinformatie
In 2010 verscheen de 2e druk onder de titel “De Koran voor beginners”. Nederlands. Paperback. 2e druk 2010. 105 bladzijden. ISBN-13: 9789035132597. Uitgever Bert Bakker
Dit boek verscheen in 2009 in de 1e druk onder de titel “De Koran in een notendop“. Paperback. 99 bladzijden. Uitgever: Prometheus BV Vassallucci, Uitgeverij; 1 editie (1 oktober 2009). Nederlands. ISBN-10: 9035130499. ISBN-13: 978-9035130494.