Marcel Braekers is de provinciale overste van de Vlaamse dominicanen, psycho-therapeut en een groot kenner van het werk van zijn middeleeuwse medebroeder Meister Eckhart (1260-1328). Pater Braekers probeert het niet bepaald makkelijke werk van de Duitse predikbroeder toegankelijk voor te stellen. “Eckhart lezen is een proces doormaken waarbij je stilaan meer en meer durft los te laten wat zo veel eeuwen als onbetwijfelbare zekerheid werd verkondigd, maar als denken of als taal achterhaald is”, schrijft Braekers.
Eckharts werk bestaat grotendeels uit preken, die niet door hem zijn neergeschreven, maar wellicht wel geautoriseerd. Braekers presenteert drie ervan in Nederlandse vertaling, waaronder de belangrijke tekst Beati pauperes spiritu. Wat is echte armoede? Ook drie fragmenten uit Eckharts traktaten worden opgenomen en besproken.
Eckhart probeert vanuit contemplatie, stilte en luisteren tot spreken te komen, om vervolgens via taal het woordeloze te bereiken. Het gaat hem erom alles los te laten en God voorbij God, God als eindeloze stilte en leegte, te leren kennen. Eckhart pleit niet voor een soort atheïsme, maar reageert tegen een al te makkelijke theologie. Hij geeft de beelden van God op. Eckhart zelf verwoordt het aldus: “Word als een kind, word doof en blind. Je eigen mijn moet niet meer zijn. Laat ruimte, laat tijd, vermijd het beeld. Ga zonder weg het smalle pad.”
Eckhart was een middeleeuwer die helemaal leefde vanuit een wereldbeeld dat ons vreemd is geworden. Toch valt op dat zijn preken best leesbaar blijven. Pater Braekers vertaalt zijn denken op persoonlijke wijze en voor onze tijd. (eds)
Bron: website filosofenfontein.be, 2014