Het prachtige prentenboek vertelt een iconisch verhaal van hoe het is om mens te zijn, op zoek naar antwoorden, omringd door het raadselachtige mysterie van het bestaan.
Van origine komt het verhaal van de 12e eeuwse islamitisch filosoof Ibn Tufayl, maar eigenlijk is het een universeel verhaal, de filosofische levensvragen van elk mens, belangrijk in elke religieuze stroming en ook aan het atheïsme.
‘Ibn Tufayls Hayy ibn Yaqzan is een van de grote teksten uit de wereldliteratuur: een soort filosofisch Robinson Crusoe-verhaal, over de individuele vermogens van het menselijke verstand en het maatschappelijke nut van religie. het boek werd al in de zeventiende eeuw voor het eerst in het nederlands vertaald en uitgegeven, door leden van de Spinozakring. Deze hedendaagse hervertelling, De Zoon van de Gazelle, maakt de erin gestelde vragen toegankelijk voor een jong publiek. warm aanbevolen voor iedereen die met kinderen wil filosoferen aan de hand van een schitterend verhaal.’
Michiel Leezenberg, schrijver van Islamitische filosofie: een geschiedenis
Het gaat over een jongen die opgroeit op een onbewoond eiland en wordt opgevoed door een gazelle. Hij weet niet hoe hij daar terecht is gekomen en gaat in zijn eentje op ontdekkingstocht. Al filosoferend komt hij tot inzicht in de grote levensvragen:
- Hoe is het eerste leven ontstaan?
- Wat is het verschil tussen mensen en (andere) dieren?
- Wat kun je leren van de natuur?
- Is het heelal eindig of oneindig?
- Hoe kun je een goed mens worden?
Dit van origine Arabisch-islamitische verhaal zal bruggen bouwen in onze diverse samenleving, doordat het laat zien dat bepaalde filosofische vragen universeel zijn, ongeacht de levensbeschouwelijke achtergrond van de persoon die ze stelt. Na ieder hoofdstuk staat een aantal filosofische vragen om samen of alleen verder over na te denken.