Réal Alcazar in Sevilla
Koninklijk paleis Real Alcázar is één van Europa’s oudste koninklijke paleizen dat nog steeds in gebruik is. Het is ongeveer even oud als Granada’s Alhambra en in 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. De bovenste verdiepingen worden door de koninklijke familie nog steeds gebruikt en het paleis is hun officiële verblijfsplaats wanneer zij in Sevilla zijn. De prachtige Real Alcázar is een absolute must om te zien als je in Sevilla bent! Hieronder lees je waarom.
Overal geschiedenis
Van origine is de Real Alcázar een Moors fort en naar eigen zeggen het meest representatieve monument van de stad, het land en zelfs de gehele mediterraanse cultuur. Binnenin de muren en tuinen van het paleis ligt een millennium aan historische evolutie van de stad, waarin invloeden uit de Arabische periode samensmelten met de middeleeuwen, renaissance, barok en de negentiende eeuw.
Oorsprong
De basis van het paleis ligt in 1364, wat het paleis in zijn huidige gedaante ongeveer even oud maakt als de Alhambra in Granada, maar zijn geschiedenis gaat eigenlijk veel verder. In 913 werd namelijk door de eerste kalief van Al-Andalus (zo noemden de Moren het door hen veroverde gebied van het Iberisch Schiereiland) opdracht gegeven tot de bouw van een kasteel. Daarvóór stond er op de plaats van het paleis een Romeins en daarna ook een Visigotisch fort. In 884 heeft het nog een invasie van de Vikingen tegengehouden.
Ontwikkeling
In de 11e eeuw werd het kasteel uit 913 verder uitgebreid en kreeg het de naam Al-Moewarak. In de 14e eeuw, na de overwinning door Alfons X van Castilië op de Moren, werd dit kasteel verder uitgebreid, waarna er uiteindelijk door Koning Peter I van Castilië opdracht werd gegeven tot de bouw van een nieuw paleis, dat dus begon in 1364.
Moren
Aan de bouw van dit paleis werkten voornamelijk Moren mee. Zij versierden het paleis prachtig en gaven het zijn typisch Moorse uiterlijk. In de loop der tijd werd het kasteel door verschillende koningen uitgebreid met onder andere gotische en renaissance-elementen door keizer Karel V en werd het paleis uiteindelijk het paleis zoals we het nu kennen.
Tuinen
Het paleis heeft verschillende prachtige tuinen, allemaal in verschillende stijlen. Ze beslaan gezamenlijk zo’n 60.000 m2. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de Alcázar en hebben net als het paleis zelf vele veranderingen meegemaakt in de loop der tijd. In de tuinen kun je heerlijk rondwandelen en rustig genieten van de omgeving. Er is veel groen te zien (meer dan 170 soorten planten van over de hele wereld) en er zijn sierlijk aangelegde tuinen en mooie fonteinen.
Casa de Contratación
De Casa de Contratación werd in 1503 gebouwd door koning Ferdinand II van Aragon en zijn vrouw Isabella I van Castilië (hun huwelijk heeft er uiteindelijk voor gezord dat Spanje één werd). Hier werd de handel met de Nieuwe Wereld vastgelegd en bijgehouden. Ook was er een zeevaartschool met Amerigo Vespucci als eerste directeur. In de Casa de Contratación werd Christoffel Columbus na zijn tweede terugkeer uit Amerika door het koningspaar ontvangen.
Achitectuur
De architectuur van het paleis is een goed voorbeeld van de Mudéjararchitectuur. Deze stijl stamt uit de tijd dat de christenen de moslims verdreven hadden en hun eigen land weer heroverd hadden. Het heeft zeer sterke invloeden uit de Moorse cultuur. Als je een idee wilt krijgen van hoe het paleis eruitziet, kijk dan eens op de website van het Real Alcázar, daar staan 360-gradenfoto’s van het paleis en de tuinen. Maar het is sterk aan te raden om het paleis en zijn tuinen zelf te gaan zien.
Interessant!
De Patio de las Doncellas van het paleis is gebruikt in de film Kingdom of Heaven uit 2005, met Orlando Bloom. Ook is een deel van het vijfde seizoen van de serie Game of Thrones opgenomen op verschillende locaties in Sevilla, en ook in de Alcázar. En in 1962 is het paleis gebruikt als set voor de film Lawrence of Arabia.
Bron: Stralend Sevilla .nl
Over Sevilla
Als je aan mensen vraagt wat de mooiste stad van Spanje is, dan zul je opvallend vaak ‘Sevilla’ als antwoord krijgen. Dat is niet voor niets, want vrijwel iedereen die Sevilla bezoekt die raakt betoverd door de charme en schoonheid van deze stad. De Arabische invloeden, de oude binnenstad, de warmte en de smalle straatjes van de oude wijken zullen zeker te weten indruk op je maken als je Sevilla bezoekt. Of het daadwerkelijk de mooiste stad van het land is, is lastig te zeggen. Het is een kwestie van persoonlijke smaak en wie weet doe je er andere Spaanse steden wel tekort mee door Sevilla zo stellig tot allermooiste van alle steden te betitelen.
Moors Spanje
Sevilla kende een belangrijke bloeiperiode in het tijdperk dat de Moren Spanje en zuidelijk Portugal bezet hadden. De Moren vielen in het jaar 711 Spanje binnen met als doel het Iberisch schiereiland te veroveren. Binnen korte tijd veroverden zij Spanje en het zuidelijke deel van Portugal. De Moren, islamitische strijders van hoofdzakelijk Marokkaanse afkomst, veroverden Sevilla in 712. De manier waarop de Moren regeerden zorgde ervoor dat er een welvarende maatschappij ontstond. Vooruitstrevende ideeën op het gebied belastingen en verdeling van rijkdom droegen bij aan een groeiende welvaart. Nieuwe landbouwtechnieken zorgden ervoor dat de voedselproductie en de levensverwachting steeg. Binnen het grote Arabische rijk groeide Sevilla uit tot één van de belangrijkste steden ter wereld.
Uit de Moorse periode, die tot halverwege de dertiende eeuw duurde, zijn er amper overblijfselen te zien in Sevilla. Een van de weinige gebouwen die uit die periode stammen is de Giralda. Deze toren is nu onderdeel van de Kathedraal van Sevilla, maar was oorspronkelijk een minaret van de moskee die op deze locatie stond. Hoewel het aantal gebouwen uit de Moorse tijd beperkt is, wordt het uiterlijk van het centrum toch voor een redelijk groot deel bepaald door de periode dat de Moren hier de baas waren. Dat komt door de Mudejarstijl, die vooral in Sevilla duidelijk zichtbaar is. Deze kunststijl is een mengeling van moslim- en christelijke kunstvormen. Deze wordt vooral gekenmerkt door de decoratie van gevels en binnenruimtes door middel van azulejos. Deze keramische tegels zijn door de Moren vanuit het Perzische rijk meegenomen naar Spanje en Portugal. De vorm waarin je deze tegels nu nog in Sevilla en elders in Spanje ziet is een verbasterde vorm van de oorspronkelijke tegels. De Spaanse invloeden op de azulejos zijn toegenomen naarmate de eeuwen verstreken. Een fraai voorbeeld van de Moorse invloeden en de decoraties met azulejos is het Alcázar, het Koninklijk Paleis van Sevilla.
Bron: Sevilla voor beginners (.nl)