Denken buiten de traditionele westerse filosofie; kennis buiten het domein van de ratio
Dit onderdeel gaat over het domein van “Denken”. Dat is voor mij (veel) ruimer dan traditionele westerse filosofie. Ik ben daar ooit wel in geschoold, en ik heb mij professioneel met “kennis” bezig gehouden (als academisch geschoold kennismanager). Maar er is natuurlijk meer dan “denken met het hoofd”. Er is ook een “denken met het hart”, en er zijn heel andere soorten kennis dan “westers rationele” of “westers wetenschappelijke” kennis. “Evidence based” is ook niet alles. Wij zijn – voor mij, en ik zeg het met alle respect – duidelijk meer dan ons brein …
Vanuit dit perspectief benader ik de cursussen die ik organiseer. Ze gaan dus juist niet over traditionele westerse filosofie. Het is best moeilijk om ‘buiten’ westerse denkpatronen te stappen; want alleen al ‘binnen’ tegenover ‘buiten’ plaatsen is niet zelden genoeg om ‘erin’ vast te blijven zitten. (Ook) Naar mijn mening is het echter zowel belangwekkend als (be)lonend om toch te proberen elk dualisme los te laten. Verder zoek ik – bij alles wat ik organiseer – expliciet steeds aansluiting bij (denkers van) al-Andalus, dus bij de inhoud en betekenis van Moors Spanje. Al gaan de cursussen daar zeker niet “alleen maar” over.
In haar boek De Zeven Steden laat de Engelse schrijfster Violet Moller zien hoe ideeën uit de oudheid ons bereikte. Al-Andalus met het Moorse Cordoba en het Chrostelijke Toledo waren daarbij twee van de zeven steden die in dat proces onmisbaar zijn geweest.
In de cursussen van Alpujarras Academy worden natuurlijk wel steeds verbindingen gezocht en gelegd met die wat meer traditionele (westerse) filosofie. Al was het maar voor de herkenbaarheid. Maar het gaat mij en de docenten juist steeds om “dat andere”, “dat meerdere”, dat – voor velen – “onbekende”..
Ik ben in een voortdurend gesprek met historici, arabisten en filosofen op zoek naar interessante invullingen van cursussen op locatie, die in het Moorse Spanje één of meerdere aanknopingspunten zien. Mijn plan is om in de toekomst docenten, met uiteenlopende achtergronden, met “hun eigen”(dus: andere) onderwerpen dan wel invalshoeken, uit te nodigen om een inleidende of een verdiepende een denkweek in de Alpujarras te komen verzorgen. Vanuit het perspectief dat ik hiervoor aangaf.