voor het cursus-onderwerp: Denken in al-Andalus
- Michiel Leezenberg
- Kamel Essabane
- Gerko Tempelman
- Rico Sneller
- Michel Dijkstra
- Laurens ten Kate
- Remke Kruk
Een kort voorstelrondje, met wat achtergrondinformatie en een paar (voor ons relevante) publicaties.
Michiel Leezenberg – Islamitische filosofie
Michiel Leezenberg (1964) studeerde Klassieke Talen, Algemene Taalwetenschap en Wijsbegeerte. Hij promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij nu werkt als wetenschapsfilosoof. Eerder was hij verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Nijmegen en de vakgroep Oosterse Talen van de Universiteit van Utrecht.
Michiel verbleef enige tijd in het Midden-Oosten, keerde terug en publiceerde het met de Socrates-wisselbeker bekroonde Islamitische filosofie (2001; 2e druk 2008).
Publicaties
- Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen (2001, met Gerard de Vries)
- Islamitische filosofie. Een geschiedenis (2001) – lees meer
- De vloek van Oedipus. Taal, democratie en geweld in de Griekse tragedie (2006)
- Rede en religie. Een verkenning (2007) – lees meer
- De Koran voor beginners (2010) – lees meer
- De Minaret van Bagdad (2016) – lees meer
Kamel Essabane – Islam en filosofie
Kamel Essabane (1977) is filosoof en religiewetenschapper en werkzaam bij de Thomas More Hogeschool in Mechelen als docent islamitische godsdienst.Kamel Essabane heeft de masters Filosofie, Religiewetenschappen/Islamologie en docent Godsdienst/Levensbeschouwing behaald aan de Universiteit Utrecht.
Verder is Kamel Essabane onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing in Amsterdam en is hij als gastspreker ook verbonden aan CIRRA, Centre of expertise for intellectual reformation, research and advice in Gent.
Daarnaast geeft hij cursussen aan het FAHM-instituut en hij is bestuurslid van Sunni-Shia Intrafaith dialogue. Hij ontwikkelde voor FAHM o.a. een e-cursus Islamitische Filosofie.
Publicaties
- Islamitische filosofie in vogelvlucht: Tussen Vroomheid en Vrijheid – lees meer
- Kijk eerst naar jezelf voordat je de ander veroordeelt – lees meer
- Meerdere wetsscholen: Zegen of vloek? – lees meer
- Pleidooi voor een dialoog tussen de islam en het moderne denken – lees meer
- Een plek voor zelfbewuste moslims: ‘Een harde grap maken, dat kan hier’ – lees meer
Gerko Tempelman – Islam & filosofie
Filosoof en theoloog Gerko Tempelman (1988) houdt zich graag bezig met de diepere menselijke drijfveren. Vandaar dat hij op het curieuze idee kwam zich op zijn 18de te gaan wijden aan de studies filosofie en theologie aan de VU. Als docent maakt hij de filosofie graag toegankelijk aan de hand van actuele en toegankelijke vragen.
Gerko verdiept zich graag in wat hij ‘ideeëngeschiedenis’ noemt, of: de vraag hoe het komt dat mensen denken zoals ze denken. Want dat zegt iets over jouzelf maar net zo goed over die vreemde, onbegrijpelijke ander. Meer informatie over zijn werk staat op: www.gerkotempelman.nl
Gerko ontwikkelde een online videocursus over Filosofie en islam.
Publicaties
- Filosofie & islam (e-book) – lees meer
- Filosofie en islam (blog op de site van Gerko)
- Wetenschap en islam: hoe groeiden ze uit elkaar (blog op de site van Gerko)
- Al-Ghazali, de islamitische denker die de wetenschap onderuit haalde (blog op de site van Gerko)
- Ongeneeslijk religieus (boek, 1e druk 2018) – lees meer
- Waarom ik ongeneeslijk religieus ben (blog op de site van Gerko)
- Waarom blijft geloof zo hardnekkig bestaan? (blog op de site van Gerko)
- De “comeback van God in de filosofie” (blog op de site van Gerko)
Rico Sneller – Tussen filosofie en mystiek: Jodendom in al-Andalus
Dr. Rico Sneller (1967) is universitair docent Ethiek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Lange tijd was hij universitair docent filosofie aan de universiteit Leiden, instituut voor wijsbegeerte. Hij promoveerde op de Franse filosoof Jacques Derrida en de negatieve theologie.
Rico Sneller is vicepresident van Alternative Perspectives and Global Concerns (APGC), een internationale en interdisciplinaire academische netwerkorganisatie die zich ten doel stelt om op mondiale urgenties te reflecteren vanuit noties als dialoog en spiritualiteit.
Lees hier een (kort) portret over (het goede leven van) Rico Sneller (augustus 2010)
Publicaties:
- Joodse filosofie, filosofie voor het jodendom – lees meer
- Maimonides als gids (1) – lees meer
- Maimonides als gids (2) – lees meer
- Plotinus en de ziel (de emanatieleer van Plotinus) – lees meer
- Denkend zien, ziende denken (over de Middeleeuwse Joodse Kabbala) – lees meer
Michel Dijkstra – Mystiek in vergelijkend zicht – verschillen en verbindingen
Deze cursus wordt gegeven door Michel Dijkstra. De cursus staat voorzien voor 2022.
Michel Dijkstra (1982) studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Artikelen van zijn hand verschenen onder andere in Filosofie Magazine en het dagblad Trouw. Daarnaast publiceerde hij Oosterse Filosofie in een notendop (Bert Bakker, 2008), de bloemlezing Bij Lao Tsé op de thee (Prometheus, 2009) en Zenboeddhisme (Ambo, 2010).
Op 10 september 2019 verdedigde hij zijn proefschrift over Meister Eckhart en de middeleeuwse zenmeester Dogen. Lees er hier meer over.
Publicaties
- Wat is Oosterse filosofie? Interview ISVW 2018 – lees meer
- Oosterse filosofie, een cursusboek – lees meer
- Meister Eckhart was beter dan God, Filosofie Magazine 2011/1 – lees meer
- In alle dingen heb ik rust gezocht. Eenheid en veelheid bij Meister Eckhart en zenmeester Dōgen, proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen 2019 – lees meer
Laurens ten Kate – Is it really happening – interreligieuze dialoog toen en nu: ideaal, illusie, realiteit
Deze cursus wordt gegeven door Laurens ten Kate, mogelijk samen met een andere docent. De cursus staat voorzien voor 2022.
Laurens ten Kate (1958) is filosoof, religiewetenschapper en theoloog. Hij studeerde, promoveerde en doceerde aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht (thans Tilburg School for Catholic Theology), waar hij in 1994 zijn dissertatie verdedigde, De lege plaats. Revoltes tegen het instrumentele leven in Batailles atheologie. Hij was werkzaam aan de Theologische Universiteit Kampen, waar hij een vergelijkend onderzoek deed over de mogelijkheden van een ‘theologie van de differentie’ bij Barth en Derrida, en senior research fellow aan het Heyendaal Instituut voor Interdisciplinaire Religiestudies (Universiteit Nijmegen). Thans is hij als universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) te Utrecht. Daar doceert hij cultuur- en godsdienstfilosofie, religiestudies en theologie (m.n. de joods-christelijke tradities), globaliseringstheorie en politieke ethiek.
Vanaf 2016 bekleedt Ten Kate de bijzondere leerstoel Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme aan de UvH. In 2016 verscheen zijn inaugurele rede, De vreemde vrijheid. Nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw (Amsterdam: Sjibbolet).
Publicaties:
- Encyclopedie van de filosofie (Boom, 2007)
- 25 Eeuwen theologie – teksten en toelichtingen (samen met Marcel Poorthuis, 2015) – lees meer
- De vreemde vrijheid (oratie 2016) – lees meer
- Niets maakt Europa onvrijer dan de vrije markt (website NieuwWij, 21 mei 2016)
- Ik vind “bestaan”niet het meest wezenlijke van God (website NieuwWij, 23 januari 2017)
- Ga hier naar de uitvoerige informatie over zijn publicaties op de site van de Universiteit voor humanistiek.
Remke Kruk – Filosofische eilandvertellingen
Remke Kruk (Apeldoorn, 1942; dit is haar website) nam op 16 november 2007 afscheid als hoogleraar Arabische Taal en Cultuur aan de Universiteit van Leiden. De titel van haar afscheidscollege was: Gouden Weiden van Arabische cultuur.
Voordat zij in 1990 in Leiden werd benoemd doceerde zij vele jaren aan de universiteit van Utrecht. Haar publicaties betreffen allerlei aspecten van de Arabische cultuur, speciaal (maar niet uitsluitend) die van de klassieke en voormoderne periode. De Grieks-Arabische wetenschaps- en filosofietraditie is een van haar onderzoeksterreinen. Daarnaast heeft zij veel gepubliceerd over de Arabische volksepiek. Ook vertaalde zij een aantal werken uit de klassieke Arabische literatuur in het Nederlands. In 2000 werd zij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zij is als gastmedewerker verbonden aan LIAS (Leiden Institute for Area Studies).
Remke Kruk heeft haar sympathie uitgesproken voor de plannen van de Alpujarras Academy, maar tegelijk aangegeven dat het haar wel eens teveel zou kunnen worden om haar cursus op locatie in Zuid-Spanje te komen geven.
Publicaties:
- Ga hier naar haar eigen site met een zeer uitvoerige lijst